logo Reijnders Partners405px

Bewaren

Een auto van de zaak zonder bijtelling?!

Voordelig rijden...

Heeft u een auto van de zaak en wilt u geen bijtelling? Dan dient u een sluitende rittenregistratie bij te houden. Uit die rittenadministratie blijkt dan dat u minder dan 500 kilometer op jaarbasis privé heeft gereden. Maar pas op, als die rittenregistratie niet blijkt te kloppen, kan de inspecteur een vergrijpboete opleggen van 100%, en dat is maximaal € 5.278. Dat is fors. Heb je totaal geen rittenadministratie bijgehouden, dan is de boete lager, namelijk maximaal € 4.222. De Belastingdienst straft een vervalste rittenadministratie zwaarder dan geen enkele rittenadministratie. Maar de boeten blijven hoog.

Daarnaast mag de Belastingdienst niet elk foutje in de rittenregistratie maximaal beboeten. Dat blijkt uit een uitspraak van de Rechtbank onlangs. De Belastingdienst had bij een man een rittenregistratie opgevraagd. De Belastingdienst had de auto van de man op een viertal plekken gesignaleerd die niet in de rittenregistratie voorkwamen. Deze slordigheid kon de man wel verklaren, de ritten bleken uiteindelijk toch zakelijk te zijn. Daarnaast had de man ritten naar een plaats in Duitsland de ene keer 661 km aangegeven en een paar maanden later 451 km (voor dezelfde bestemming). Dat verschil kon de man niet verklaren. De inspecteur wilde de man een boete opleggen van 40% maar de Rechtbank corrigeerde dit naar 10%. De Rechtbank vond de slordigheden ‘slechts’ een marginaal verzuim.

De man heeft dus geluk gehad want het had ook anders kunnen aflopen. De boetes zijn niet echt gering. Zorg dus voor een volledig sluitende rittenregistratie die nauwgezet is bijgehouden. Twijfel je over de rittenregistratie of heb je nog meer vragen over de auto van de zaak, neem contact op met ons.